Wereldkeuken
De verbindende kracht die eten heet
Bij de Wereldkeuken ontmoeten nieuwe en oude Haarlemmers elkaar. Het restaurant is een plek waar mensen met allerlei culturele achtergronden de gerechten uit hun moederland koken. Nieuwe Haarlemmers brengen zo een ode aan hun land van herkomst en verblijden enthousiaste restaurantgasten. Oprichter Mirjam Rentema startte het concept in 2012 met als doel: mensen met een migratieachtergrond kansen bieden om hun talenten te ontwikkelen.
Dit alles gebeurt in het centrum van Haarlem, een plek die goed past bij het diverse karakter van de Wereldkeuken. Naast het eigen restaurant bevindt zich er een kunst- en naaiatelier en een Wereldtuin, waarvan de oogst uiteindelijk in menig Wereldkeuken-gerecht belandt. Zoals bijvoorbeeld de Syrische Muhammara. Bij de Wereldkeuken worden de gerechten halal en met passie bereid. Liefde gaat immers door de maag.
“Innovatie vraagt risico nemen, maar je wil wel verduurzamen.”
MIRJAM RENTEMA
De Wereldkeuken is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte community waarin ruimte is voor zelfontplooiing en talentontwikkeling. Via uiteenlopende activiteiten – van taal, kunst tot sport – vormt deze sociale onderneming voor veel mensen een veilige haven.
In de keuken en bij veel andere activiteiten is de Wereldkeuken grotendeels afhankelijk van haar vrijwilligers. Zo zijn er vrijwilligers met meer dan dertig verschillende nationaliteiten actief. Ook begeleidt de Haarlemse onderneming mensen met een migratieachtergrond naar werk. Inmiddels bestaan er mooie voorbeelden van Wereldkeuken-vrijwilligers die succesvol zijn doorgestroomd.
Dit succes deelt Mirjam graag met andere sociaal ondernemers. Dit is dan ook een van belangrijkste drijfveren om deel te nemen aan het project TBSO. “We doen vooral mee om kennis te delen die nodig is om als sociaal ondernemer minder kwetsbaar te worden. Innovatie vraagt risico nemen, maar je wil wel verduurzamen.”
Het is in de bedrijfsvoering niet altijd makkelijk om de juiste balans te vinden tussen het maken van impact en de eigen broek ophouden. Mirjam: “Idealisme is een motor én een valkuil. Het is belangrijk om je grenzen te bewaken.” Daarbij is de coronacrisis geen gemakkelijke periode voor horecaondernemingen. Gelukkig slaat de Wereldkeuken zich er knap doorheen. In deze hechte community komt alles samen door de verbindende kracht die eten heet. Eet smakelijk!