Elliz in Company
Sociaal en duurzaam atelier vol speciale herinneringen
De kracht van de herinnering omzetten in een nieuw textielproduct: bij Elliz in Company beheersen ze deze kunst tot in de toppen van de vingers. Met liefde werken er dagelijks meerdere medewerkers van de kleurrijke sociale onderneming aan troostknuffels, herinneringsdekens en speciale vlaggetjes. Oog voor elkaar, het milieu en het ambacht staan daarin centraal.
De filosofie van de onderneming van oprichtster en directeur Elze Frie is dan ook dat er al voldoende textiel op onze planeet is. Om die reden zijn alle producten van deze Gelderse onderneming altijd gemaakt van gerecyclede materialen en wordt er alleen gewerkt in opdracht. Daarnaast is de sociale component van groot belang. Dit vormde ook een belangrijke reden om mee te doen aan het project TBSO.
“We willen verkennen hoe we omgaan met de balans tussen impact en winst maken”
ELZE FRIE
Niet alleen hebben de producten van Elliz in Company voor veel klanten een zeer bijzondere betekenis, ze worden ook vaak gemaakt door mensen met een speciaal verhaal. Het personeelsbestand van Elliz in Company bestaat voornamelijk uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het sociale textielatelier werken zij onder meer aan krachtige textielproducten die vaak van emotionele waarde zijn voor de opdrachtgevers. Deze kunnen variëren van een deken gemaakt van de kleding van een dierbare tot een speciale knuffel die is geproduceerd met de stof van een trui. Tijdens het maakproces is er aandacht voor elkaar en voor persoonlijke ontwikkeling. Op die manier groeien de werknemers van Elliz in Company en groeit de onderneming mee.
Want er is voldoende vraag naar de speciale textielproducten van de onderneming uit Zaltbommel. Begin 2021 trok de textielproducent zelfs naar een prachtlocatie in de binnenstad van de oude Hanzestad. Deze locatie moet de zichtbaarheid van de onderneming vergroten. Consumenten kunnen er de werkplaats van dichtbij bewonderen en dat vergroot hun band met het product. Wat ooit begon als een spontaan idee in een pop-up atelier, is zes jaar later uitgegroeid tot een succesvol voorbeeld van sociaal ondernemerschap. Met aandacht voor duurzaamheid, de herinnering én elkaar. Elze: “Toen ik zes jaar geleden begon was sociaal ondernemen nog vrij onbekend, zeker in de omgeving waarin we werken. Ik heb de hele route afgelegd: van met niets beginnen en super-idealistisch zijn naar echt sociaal ondernemen. Toch leer ik hier nog elke dag.”