Batavialand
Sociale impact met Hollandse glorie
Aan de rand van het IJsselmeer ligt een Flevolandse trekpleister: Batavialand. Op deze historische plek is volop plaats voor ambachtelijkheid. Zo kunnen bezoekers traditionele bouwtechnieken bewonderen, rondlopen op de scheepswerf en zich voor even in vervlogen tijden wanen. Diezelfde authenticiteit valt ook terug te zien in de bedrijfsvoering van Batavialand.
In de jaren tachtig werd de Bataviawerf mede opgezet als leer- en werkervaringsproject voor jongeren. Van de bouw en onderhoud van het fameuze VOC-schip Batavia tot tours door het museum: inmiddels begeleidt Batavialand al meer dan 35 jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. De zogenoemde ‘deelnemers’ staan centraal in de menselijke benadering van de Flevolandse stichting.
“Batavialand oefent al lang een maatschappelijke functie uit, daarom is het goed om ‘de luiken open te zetten’.”
JAN VRIEZEN
Daarnaast werken er meer dan dertig betaalde krachten en zijn er zo’n 250 vrijwilligers actief. Samen zorgen ze ervoor dat Batavialand zich kan richten op uiteenlopende activiteiten als toerisme, training, kennisdeling en het aanbieden van werktrajecten. Voor Batavialand is het nastreven van een sociale missie hierin van groot belang. De grote hoeveelheid ervaring die de onderneming met zich meebrengt is ook van grote waarde in het project TBSO. “Batavialand oefent al lang een maatschappelijke functie uit, daarom is het goed om ‘de luiken open te zetten’ en kennis te nemen van ervaringen van anderen en te bezien welke verbeteringen en veranderingen mogelijk zijn,” aldus Batavialand-directeur Jan Vriezen.
Naast het bieden van een kans aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt draagt de stichting ook bij aan het informeren van een breed publiek. De verbinding tussen water en land is daarbij erg belangrijk. Batavialand toont de rijke historie van Nederland als echt waterland. Zo waren er op het terrein van Batavialand de afgelopen jaren tentoonstellingen over de kennis en kunde van polders, watermanagement en de scheepsbouw en handel in het verleden, heden en toekomst.
Batavialand zag in 2017 het levenslicht door een fusie van het Nieuw Land Erfgoedcentrum, de Bataviawerf en het Maritiem depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, buren aan de Lelystadse kust. Samen staan deze bezienswaardigheden sterker en zijn ze in staat om meer publiek te trekken. Bij Batavialand komen dus zowel de sociaal maatschappelijke rol als de publieke functie samen. Aandacht voor bedrijvigheid en ontwikkeling vormen de sleutel. En dat maakt de plek, waar al meer dan dertig jaar sociaal wordt ondernomen, zo uniek.